≡ Menu

Klimaatverandering op aarde: Krijgen we binnenkort natte voeten?

20/05/2009

Wetenschappers wereldwijd zijn het erover eens dat de aarde opwarmt. Maar over hoeveel en in welk tempo en vooral over waarheen we in de toekomst gaan, bestaan nog veel onduidelijkheden. Is de recente klimaatopwarming te wijten aan menselijke factoren? Welke rol speelt de zon voor ons klimaat en waarom? Wat zijn de andere “drivers” voor de veranderingen?

Het klimaat op aarde wordt beïnvloed door verschillende interne en externe factoren, die onderling gekoppeld zijn en het wetenschappers erg moeilijk maken. Hoe nemen we klimaatverandering waar en wat zijn de reeds zichtbare gevolgen?

Het KMI is heel nauw betrokken bij het wereldwijde klimaatonderzoek. Meer dan 150 jaar meet het dagelijks de temperatuur en de neerslag en sinds het begin van de jaren ‘50 wordt ook de hoeveelheid inkomende zonnestraling aan het aardoppervlak geregistreerd. Ruimtevaartonderzoek speelt een heel belangrijke rol in onze kennis over het klimaat op aarde.

Het KMI maakt deel uit van het “Solar Terrestrial Centre of Excellence” (STCE), een samenwerkingsverband op het gebied van ruimtevaart tussen het BIRA, het KMI en de Koninklijke Sterrenwacht van België. Door metingen op aarde te vergelijken met metingen uit de ruimte, hebben we al veel geleerd over het klimaat van onze thuisplaneet. Is zij nog te redden, en kunnen we dit rijmen met het voortzetten van onze economische ontwikkeling en onze stijgende energiebehoeften?

Steven Dewitte en Nancy Vermeulen, KMI