Woensdag 20 april 2022
3D-printing, het computergestuurd creëren van een driedimensionaal object, blijft mensen
fascineren en is op shows, tentoonstellingen, opendeurdagen e.d. een aantrekkelijke blikvanger. Ook al is het al een tijdje in omloop, wordt 3D-printing heel toch nog dikwijls stiefmoederlijk behandeld.
In de praktijk echter kent 3D-printen al heel wat revolutionaire toepassingen in de geneeskunde, de auto-industrie, bij prototyping van bruggen, gebouwen enz., noem maar op. Ja zelfs in de astronomie krijgt de 3D-printer zijn plaatsje, want er kan zowaar een telescoop mee gebouwd worden: niet zomaar een speelgoedmodelletje maar een volwaardig optisch instrument! Dat daarbij een perfecte balans tussen alle mechanische en geprinte onderdelen nodig is, zal uitgelegd en gedemonstreerd worden. In deze voordracht worden we ondergedompeld in het optische aspect van een telescoop – een instrument dat sinds begin van de 17 de eeuw bestaat – en krijgen we ook informatie over het bouwen ervan met 3D-printen, een techniek die de spreker al een tiental jaren toepast en die een nieuwe impuls gaf om vele zaken tijdens het bouwen van telescopen anders, en vooral veel goedkoper aan te pakken.
Chris(tian) Baetens heeft zijn technische opleiding en zijn ervaring als lesgever in het T.O. steeds blijven gebruiken om een aantal spraakmakende projecten te verwezenlijken. Eén van zijn leerlingen veroverde de eerste plaats in de gegeerde ‘Zimmerprijs’-wedstrijd te Lier en dwong er de bewondering van de juryleden af over de vele uitgewerkte innovatieve ideeën. Op Volkssterrenwacht Urania staat hij in voor de goede werking van de grote telescoop en de bijhorende technische ondersteuning. Hij geeft er ook al 41 jaar een cursus over het bouwen van telescopen en een over ‘Kijkerbouw voor gevorderden’: een populaire en interactieve cursus, die voortdurend wordt bijgewerkt op grond van nieuwe ontwikkelingen. Met zijn team ‘modelbouwers’ tekent en print hij ook schaalmodellen van raketten (o.a. een 4,2 m hoge Saturnus V-raket) en allerhande ruimtetuigen, waarbij creaties zoals een van de Hubble Space Telescope en de recente James Webb Space Telescope erg in ’t oog springen.