≡ Menu

Archeologie in Afrika – over verdwenen culturen

23/09/2009

Marie-Claude Van Grunderbeek is oudheidkundige en deed jarenlang onderzoek naar de Urewe-cultuur uit de vroege ijzertijd in Rwanda en Burundi: een meer dan 2000 jaar oude economie in het Oost-Afrikaanse Grote Merengebied.

Onderwerpen die aan bod zullen komen:

– In Afrika waren er in die tijd even belangrijke culturen als in Europa (eigenlijk zelfs belangrijker dan in onze streken). Hoe komt het dat het er 2000 jaar geleden is misgegaan?

– Hoe je er door combinatie van analyses toe komt heel wat aspecten en gevolgen van de levenswijze te belichten: hout hakken voor het ijzersmelten, landbouw van graangewassen, veeteelt en de aftakeling van het milieu onder die menselijke activiteiten. Die aftakeling is tot vandaag doorgegaan. Rond 1900 waren de Rwandezen met 1 miljoen, 100 jaar later met bijna 7 miljoen, zonder dat in het land een andere activiteit is gegroeid die arbeidskrachten had kunnen onttrekken aan de landbouw, die volgens de huidige methodes (geen geld voor meststoffen) de grond steeds verder uitput. Het onderwerp is dus zeker actueel.