19/06/2013
België heeft als brouwland een unieke positie in de wereld; onder andere door het brouwen van bieren volgens de vier gistingswijzen: lage, hoge, gemengde en spontane gisting. Het is terecht vermaard voor de kwaliteit en de variatie van zijn bier. Bier brouwen is een eeuwenoude traditie, maar het gebeurt pas 125 jaar met wetenschappelijke kennis van zaken! De basis hiervan werd gelegd door de Franse scheikundige en bacterioloog Louis Pasteur, die de aanzet gaf voor het fermenteren met een zuivere giststam (reincultuur) en voor het pasteuriseren om ongewenste micro-organismen te doden. Op het einde van de 19de eeuw verovert pilsbier de wereld en starten ook Belgische brouwers met de productie van pilsbier. De koeltechniek wordt vandanaf een belangrijk onderdeel van het brouwproces.
De laatste 25 jaar nam het aantal fusies en hergroeperingen van brouwerijen sterk toe mede als gevolg van de Europese eenmaking. Dit ging gepaard met grote investeringen in moderne technologie. Koper werd grotendeels vervangen door roestvast staal. Het globale brouwproces is echter ongewijzigd gebleven. De grote technische vooruitgang van de laatste 25 jaar heeft te maken met wortfiltratie, kooksysteem, klaren van het bier, gistgroei, schuifkrachten in het proces, Cleaning in Place, procescontrole en -sturing en duurzaamheid van het proces tot continu brouwen. Het bier wordt altijd maar beter en fijner en meer gevarieerd. Negatieve smaak- en aromacomponenten zijn tijdens het proces verwijderd. Het bier is langer houdbaar en stabieler. De productie van sterkere en speciale bieren is eenvoudiger geworden. Het bier kan verpakt worden in allerlei types flessen, ook in PET-flessen, en blikjes en in vaten van verschillende volumes en materiaal. Bier is zoals wijn, een drank om rustig van te genieten. Keuze genoeg om dit dan ook te doen!
Anita Van Landschoot is gepromoveerd tot doctor in de biochemie met onderzoek aan de Universiteit Gent en aan het Max-Planck-Institut Göttingen. Zij heeft postdoc-onderzoek verricht in de microbiële genetica aan de Universiteit Gent. Zij is nu hoogleraar aan de Hogeschool Gent en gastdocent onderzoek aan Universiteit Gent, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. De onderzoeksgroep Biochemie-Brouwerij heeft alle infrastructuur voor het volledige brouwproces en voor het analyseren van grondstoffen tot bier. Het brouwerijonderzoek heeft een traditie van meer dan 125 jaar en is steeds in nauwe samenwerking met de industrie en met de oudstudentenbond Fermentatio.