≡ Menu

Black is beautiful – wonderbare wetenschap met asfalt en bitumen

20/01/2010

Een rijweg heeft tot doel de belasting door het verkeer te spreiden om de ondergrond niet te veel geweld aan te doen – denken we maar aan karrensporen. En natuurlijk om ervoor te zorgen dat wij, weggebruikers, ons enigszins comfortabel kunnen verplaatsen over een effen, vlak wegdek.

Asfalt is één van de mogelijke verhardingen van onze wegen en bitumen is het bindmiddel in dat asfalt. Het grootste volume van dit bitumen wordt dan ook gebruikt voor de asfaltwegenbouw, maar dit aardolieproduct kent nog veel meer toepassingen, zoals de bekende dakbedekking of roofing. De eigenschappen van deze thermoplastische stof zijn afhankelijk van de temperatuur en de belastingstijd, maar kunnen worden verbeterd door het toevoegen van polymeren.

Er bestaan vele soorten asfalt en de keuze ervan wordt bepaald door de gewenste toepassing: zo is asfalt voor een autosnelweg verschillend van asfalt voor een verkaveling of voor een fietspad. Maar ook de levensduur en/of de onderhoudsperiode spelen een rol.

Gastspreker Tony De Jonghe, docent en specialist in wegenbouw, zal het hebben over de wetenschap van bitumen en asfalt en ons inzicht geven in de voor- en nadelen van deze producten, de problemen die ze meebrengen en de oplossingen die men daaraan geeft. Hij zal ook aantonen dat asfalt een gezond product is!