≡ Menu

De evolutie van het rechtop lopen

21/10/2009

Mensen zijn boeiende beesten, en minstens twee kenmerken maken hen uniek: hun intellectuele capaciteiten en het feit dat ze (meestal) rechtop lopen.  Deze twee kenmerken hebben waarschijnlijk alles met elkaar te maken en het ontrafelen van de oorsprong van dat rechtop lopen kan ons dan ook veel bijleren over onszelf.

Kristiaan D’Août volgt in zijn onderzoek een experimentele aanpak. Hij tracht algemene principes over het rechtop lopen te achterhalen bij ongeschoeide mensen (want onze voorouders hadden ook geen schoenen) en bij onze nauwste verwanten, de bonobo’s. Deze principes kunnen dan gebruikt worden bij de interpretatie van fossiele vondsten, zoals skeletmateriaal en voetafdrukken.

Tijdens het Wetenschapscafé zal Kristiaan D’Août zowel de biologische achtergrond van het rechtop lopen belichten, als het praktische werk van een biomechanicus. Of hoe je een heel onderzoekslabo in een Indische rickshaw propt.

Kristiaan D’Août, bioloog aan de Universiteit Antwerpen en het Centre for Research and Conservation (CRC). Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.