≡ Menu

De studie van het heelal met de Einstein Telescoop. In onze achtertuin peilen naar de oorsprong van de kosmos.

Woensdag 20 maart 2024, 20u

Met de constructie van de ondergrondse Einstein-telescoop (ET) rond het drielandenpunt België-Nederland-Duitsland zal over enkele jaren niet alleen de Maas-Rijn-regio maar heel Europa prat kunnen gaan op de grootste wetenschappelijke infrastructuur, naast die van het CERN, voor het exploreren van het heelal en van de fundamentele fysische theorieën zoals algemene relativiteit en kwantumgravitatie. Dit internationale project zal ook peilen naar het wezen van donkere materie en donkere energie. Met zijn 10 km lange zijden, in tunnels 250-300 m onder het maaiveld in een stabiele, ruisarme ondergrond, zal deze driehoekige “detector van de 3de generatie” zwaartekrachtgolven, afkomstig van versmeltende zwarte gaten en neutronensterren en van de eerste structuren van de kosmos, opvangen met een 10 maal grotere gevoeligheid dan de interferometers LIGO in de VSA, Virgo in Japan en KAGRA in Japan de laatste 5 jaar al hebben bereikt.

Met de ET zal niet alleen diep in de ruimte en in de tijd (tot kort na de oerknal) gekeken worden! Bij dit ‘big science’-project, gaat het immers niet alleen om prestige maar ook om zijn economisch potentieel, aangezien het kan zorgen voor een massa contracten en high-tech-innovaties. De complexe constructie van de ET heeft uiteraard ook impact op de omgeving.

Nick van Remortel, professor aan de Universiteit Antwerpen, bestudeert met zijn expertise in de fysica van elementaire deeltjes al jaren de experimentele verificatie van de fundamentele natuurwetten. Hij is betrokken bij de constructie van de ET en de haalbaarheidsstudie ervan. Met zijn onderzoek zet de UA zich in een sterk samenwerkingsverband met Nederlandse, Duitse, Vlaamse en Waalse universiteiten zich in voor de verwezenlijking van het project.