≡ Menu

Fundamenteel denkgereedschap: een beeldend koffertje vol

20/11/2013

Soms komen we met ons denken geen stap verder en blijven we steeds in hetzelfde cirkeltje rondtobben. We hebben dan behoefte aan een ándere manier van denken, maar waar haal je die vandaan? Uit de filosofie natuurlijk, die dient ervoor! De Westerse filosofie is te beschouwen als een voortdurende poging om ongetemde vragen te bedwingen door middel van nieuwe invalshoeken. Paul Wouters onderscheidt in zijn boek Denkgereedschap 2.0 acht fundamenteel verschillende manieren van denken – beter gezegd eigenlijk: van zingeving. Hij levert er telkens een recept bij in de vorm van vier vragen of aanwijzingen. Wie deze oordeelkundig kan hanteren, zal aan de filosofie niet alleen veel plezier beleven, maar ook nut ontlenen. Praktischer kun je filosofie niet maken.

Paul zal de instrumenten deze avond in Den Hopsack introduceren aan de hand van beeldende kunst. Het wordt dus geen theoretisch gefilosofeer, maar bijtanken van de intuïtie.

Paul Wouters was gedurende achttien jaren directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte (Nederland) en werkt momenteel als management consultant vanuit zijn thuisbasis in Antwerpen.