≡ Menu

Geluk: wetenschap of levenskunst?

21/12/2011

Voordracht door Dr. Gerbert Bakx (auteur van het boek ‘De Strategie van het Geluk’)

De vraag naar het geluk en hoe dat te bereiken heeft de mens altijd al bezig gehouden. Zo voerde Aristoteles aan dat een bepaald gevoel van gelukzaligheid bereikt kon worden door verstandig te kiezen hoe te handelen, waarbij de juiste keuze overeenkomt met het midden tussen twee uitersten.

Heden ten dage is gelukkig-zijn niet aan eenieder gegeven. Sterker nog, de cijfers voor depressie, levensmoeheid, burn-out en zelfdoding blijven maar stijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat depressie tegen 2020 het tweede belangrijkste probleem van de volksgezondheid zal zijn geworden. Vandaar de noodzaak om na te gaan hoe depressiviteit ontstaat en behandeld en/of voorkomen kan worden. Daarvoor zijn nieuwe en interessante inzichten voorhanden. Onderzoek naar depressie geeft overigens een boeiend inzicht in het functioneren van de mens, zodat deze voordracht zeker niet alleen bedoeld is voor mensen met een (al dan niet gediagnosticeerde) depressie, maar voor al wie in de mens geïnteresseerd is en meer levensvreugde wil beleven.

Dr. Gerbert Bakx studeerde wetenschappen, geneeskunde en filosofie. Hij legde zich toe op psychotherapie en individuele begeleiding en heeft daarbij een speciale belangstelling voor de evolutionaire psychologie, antropologie en cognitieve therapie. De spreker kan dan ook de zoektocht naar het geluk vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Daarbij gaat het zowel om wetenschappelijke, filosofische en psychologische inzichten als om de spirituele dimensie van het leven. De spreker plaatst niet alleen het vermogen van de mens om geluk te creëren in het brede kader van de biologische evolutie, maar brengt ook het eeuwenoude oosterse denken in verbinding met het meer recente westerse denken en dit op een duidelijke, begrijpelijke en soms grappige manier.

Dr. Bakx is de oprichter van de Academie voor Levenskunst, die al meer dan twintig jaar mensen begeleidt op weg naar meer aandacht, emotionele intelligentie, creativiteit, vrijheid en levenskunst en weet op bijzondere wijze zijn publiek te boeien met opmerkelijke inzichten over de liefde.