≡ Menu

Maken apps ons gezonder of hypochonder?

Woensdag 18 mei 2022

We gebruiken steeds meer onze smartphone om onze hartslag te meten, stappen te tellen, bloeddruk te volgen, suikerspiegel te testen, huidvlekjes te controleren… Maken gezondheidsapps ons gezonder of net overbezorgd en hypochonder? Meer gegevens en meldingen geven ons meer controle, maar vergroten ook de fixatie op gezondheid.

Gezondheidsapps kunnen helpen bij een medisch probleem of om gezonder te leven. Ben je aan het revalideren van een beenbreuk of vind je het belangrijk om genoeg te bewegen per dag? Wat verwacht je van een app? Hoe persoonlijk is het advies? Verwacht je opvolging van een arts? Je kunt je gezondheid meer in handen nemen, maar waar ligt de grens? Vervangen we de arts binnenkort door dokter App?

Wie is verantwoordelijk voor jouw gezondheid: jijzelf, de app of de arts? Gebruikersvoorwaarden zijn lang en ingewikkeld om te lezen. Het staat waarschijnlijk in de kleine lettertjes, maar bij wie komen je waardevolle data terecht? Wat gebeurt er met al die verzamelde gegevens?

Worden apps het nieuwe normaal? Is deze evolutie voor iedereen weggelegd: wat moet het kosten, kan iedereen het leren, heeft iedereen toegang…? Wat met onze vrijheid om te kiezen: willen we wel gezondheidsapps?

Massimiliano Simons, filosoof en onderzoeker UGent. I.s.m. De Maakbare Mens.