≡ Menu

Robo-ethiek – Hoe samenleven met robots?

20/06/2012

Ongeveer 50 jaar geleden werd de eerste industriële robot geïnstalleerd en ondertussen zijn ze er niet meer weg te denken. De komende 50 jaar zullen er echter meer en meer robots in onze dagelijks leven komen in tal van toepassingen. Hoe gaan mensen samenleven met deze robots?

In het eerste gedeelte komen de militaire robots aan bod. Bij de inval in Irak werden er slechts enkele robots gebruikt. Op het einde waren het er meer dan twintigduizend. De meeste militaire robots worden gebruikt voor inspectie- en ontmijningsopdrachten, maar regelmatig staat er in de krant dat drones mensen hebben gedood. Welke rol krijgen robots tijdens oorlog?
In een tweede fase komen de medische robots aan bod, zij worden ontwikkeld om de leefomstandigheden van gehandicapten op spectaculaire wijze te verbeteren. Maar mag iedereen gebruik maken van deze technologie en gaan we evolueren naar een maatschappij van cyborgs?
Ten laatste de huishoudrobots die ons zullen bijstaan in het dagelijks leven. Zij gaan onze ouderen bijstaan, blinden begeleiden en de kinderen helpen opvoeden. Mogen we er ook mee trouwen? Wat met privacy? En wie heeft de verantwoordelijkheid als er iets misloopt?
Robotica zal een belangrijke economische sector worden met de mogelijkheid om antwoorden te bieden op medische en maatschappelijk problemen. Vermits het zo’n krachtige technologie is zal ze goed geleid moeten worden. Robo-ethiek is al lang een populair thema voor sciencefictionschrijvers, maar de problematiek wordt reëel. Het debat moet dus op gang getrokken worden…

Bram Vanderborght (° 1980) studeerde ingenieurswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en behaalde er de doctoraatstitel met zijn onderzoek naar de stappende robot Lucy. In 2006 verbleef hij in Japan om onderzoek te doen op de humanoide robot HRP-2. Als postdoc verbleef hij 2,5 jaar in het Italian Institute of Technology in Genua. Sinds 2009 is hij professor robotica aan de VUB. Sinds 2011 is hij wetenschappelijk directeur in UBB, Cluj, Roemenië voor een project voor het gebruik van sociale robots voor autistische kinderen. Zijn onderzoeksinteresses zijn humanoide robots, revalidatierobots en robot assisted therapy met sociale robots. Hij schreef het wetenschapspopulariserend boek “Robots Binnenstebuiten” en richtte mee de robotwedstrijd “RoboCup Junior” op om jongeren warm te maken voor wetenschap en technologie.