Woensdag 18 december 2019
Dagelijks passeren getallen door onze handen, onze ogen en ons brein. Velen hebben een afkeer van en een diepgewortelde angst voor getallen. Dat hoeft helemaal niet. Toch lijken bepaalde getallen soms speels en geniepig verstoppertje spelen. Even later komen getallen rigide en overdonderend uit de hoek.
We bekijken allerlei facetten van getallen: hoe bereken je vlot en zonder rekenmachine samengestelde intrest, hoe sparen we tijd uit tijdens sollicitatiegesprekken, hoeveel mensen verjaren er samen met de presentator, hoe contra-intuïtief is de verdeling van veel natuurlijke getallen, hoe zit het met voorwaardelijke kansen, waarom is er net daar een openbare bibliotheek, hoe detecteren we onwaarheden en zelfs fraude in de media, hoe maken we moeilijke berekeningen op de achterkant van een enveloppe, wat zijn guesstimates?
Tijdens deze presentatie komen zowel de invalshoeken van gewone mensen als van die van bibliothecarissen aan bod. De aanpak van de presentatie is praktisch, vaak met een knipoog, meestal met zin voor de realiteit. Steeds houden we een leerzame werkwijze voor ogen die we kunnen toepassen in het dagelijkse leven met onze vrienden, de getallen. De presentatie is doorspekt met links naar bibliotheken en astronomie (respectievelijk de beroepsbezigheid en de hobby van de presentator).
Dr. Patrick Vanouplines is hoofdbibliothecaris van de Vrije Universiteit Brussel. Hij studeerde geografie (aan de Universiteit Gent) en hydrologie (aan de Vrije Universiteit Brussel) en behaalde het doctoraat in de wetenschappen in Brussel met een thesis over het gebruik van satellietbeelden voor het bepalen van waterkwaliteit in rivieren en kanalen.