17/07/2013
Land volop in de belangstelling, maar voor velen onbekend
Tot voor kort was Mali in West-Afrika een land, waarvan men alleen maar het bestaan kende. Nu er een oorlog woedt, er trainingskampen voor terroristen zijn gevestigd en de Fransen militair hebben ingegrepen, komt Mali om de haverklap in het nieuws.
Maar wat voor een land is dat? En hoe bedreigend zijn de recente ontwikkelingen aldaar voor ons? Is dat ook niet gek: Mali is een islamitisch land, maar het wordt aangevallen door moslims? Hoe kan dat?
Om deze situatie beter te begrijpen, houdt Willie van Peer een voordracht onder de titel “Mali, een gegijzeld land”, waarin op de situatie wordt ingegaan. Willie heeft een tijd in Mali gewoond, kent het land en zijn cultuur. Hij is om het gevaar te ontwijken naar België teruggekeerd.
In de voordracht wordt ingegaan op de plaatselijke cultuur en een accuraat beeld geboden van de oorzaken en het verloop van het conflict in Mali alsook de gevolgen die dit voor onze eigen samenleving kan hebben. Dit alles wordt duidelijk gemaakt aan de hand van illustraties, foto’s en film.
Willie van Peer studeerde Germaanse Filologie in Antwerpen en Leuven, promoveerde in de taalwetenschap aan de universiteit van Lancaster (G-B) en werkte als leraar, lerarenenopleider en medewerker Tekstwetenschap aan de Universiteit van Brabant en Hoofddocent in de Theorie van de Literatuur aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1997 is hij hoogleraar Interculturele Hermeneutiek aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München. Hij is de oprichter en hoofdredacteur van het international tijdschrift Scientific Study of Literature (uitgegeven door John Benjamins) en mede-oprichter van de vzw Mali-ka-di, die kleinschalige ontwikkelingsprojecten in Mali begeleidt (zie: www.mali-ka-di.org).