≡ Menu

Uitstap naar het Erasmushuis (Erasmusjaar 2011)

Wanneer: zaterdag 19 november 2011.

Vertrektijd: 10.03 uur met de trein vanuit station Antwerpen-Centraal naar Brussel.

In Brussel gaan we met tram of metro naar Anderlecht.

In Anderlecht bezoeken we het Erasmushuis en het daarbij behorende museum en de tuinen. Daarbij zal Sandra Aerts van het Filosofisch Café Antwerpen een toelichting geven vanuit een filosofische invalshoek. We verwachten tot ca. 15.30 uur in Anderlecht te zijn, waarbij we voor zo ver de tijd dit mogelijk maakt ook het begijnhof en omgeving (de Sint-Guidokerk en het Porseleinstraatje) met een bezoek vereren.

Rond 12.30 uur houden we een pauze waarbij in een daartoe geschikte gelegenheid een lunch kan worden gebruikt.

Iedereen beslist zelf op welke wijze wordt teruggereisd. Degenen die dat willen kunnen naar station Brussel-Zuid terugwandelen via het Slachthuis en Kuregem en onderweg bij een drankje nog wat ervaringen uitwisselen. Zonder tussenstop duurt deze wandeling ca. 45 minuten.

Ter info:

– Het Erasmushuis bezit een dubbele tuin:

  • een kruidentuin aangelegd door René Pechère (1989) en
  • een Filosofische Tuin aangelegd door Benoît Fondu (2000) in samenwerking met Catherine Beaugrand, Marie-Jo Lafontaine, Perejaume en Bob Verschueren.

– Het museum herbergt een verzameling schilderijen (Holbein, Bosch, Metsys) en een bibliotheek met een rijke verzameling oude drukken.

– Bezienswaardigheden in de buurt van het Erasmushuis zijn:

  • het Oud Begijnhof
  • metrostation Sint Guido met bas-reliëf van Frans Minnaert
  • enkele art-deco huizen
  • de collegiale Sint-Pieter en Sint Guidokerk

De kosten voor deelname bestaan uit de kosten voor de trein en het openbaar vervoer in Brussel. Inkom voor het Erasmushuis en Begijnhof is € 1,25. Leden van de VZW Modus Vivendi, dit is de V.Z.W. achter Den Hopsack, krijgen 33 % reductie op reiskosten en inkom.