≡ Menu

Voedselallergieën

Van echte problemen via dieetgoeroes tot handelspolitiek

18/03/2015

Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest. Paradoxaal genoeg hebben vele mensen een tegenovergestelde indruk. Eén van de bezorgheden lijkt in toenemende mate voedselallergie te zijn, zoals de anti-gluten/tarwerage, recent aangewakkerd door dieetgoeroes. De politiek vereiste sinds 2005 dat de belangrijkste allergenen op de voedingsverpakking vermeld worden en recente wetgeving (dec. 2014) breidt dit ook uit naar onverpakte etenswaren. Verder vereist de wetgeving voor nieuwe voedingsmiddelen en genetisch gemodificeerde voeding dat er gekeken wordt naar mogelijke allergenen alvorens toelating op de EU-markt kan verleend worden, een maatregel die voornamelijk ontwikkelingslanden treft.

In deze voordracht wordt behandeld wat voedselallergie precies is en wat ze onderscheidt van voedselintolerantie. Komt het nu werkelijk zoveel voor en wat zijn de meest waarschijnlijke oorzaken voor het gerapporteerde hogere voorkomen in de rijke landen?

Daarna wordt ingegaan op het misbruik van de angst van vele mensen door dieetgoeroes, om te eindigen met hoe de politiek er bepaalde maatregelen mee rechtvaardigt.

Theo Niewold is immunoloog en voedingskundige en werkt als hoogleraar voeding en gezondheid aan de KU Leuven.