≡ Menu

Wat virussen ons vertellen. De identiteit, alomtegenwoordigheid en betekenis van virussen.

Woensdag 21 februari 2024, 20u

Tijdens de COVID-epidemie leek plots iedereen viroloog, maar de zelfverklaarde specialisten bleken gauw in gebreke wanneer gepolst naar feiten en details… Overigens, wat men ons tijdens de pandemie heeft verteld, was maar een tipje van de sluier!

Tijd om eens wat dieper in te gaan op wat een virus werkelijk is, in al zijn aspecten. Hoe is een virus opgebouwd, hoe repliceert het zich, hoe ontstaat en evolueert het? Zijn er misschien ook nuttige virussen? Hoe zijn ze ontdekt en leven ze eigenlijk wel…?

Virussen worden in deze voordracht ook bekeken vanuit een breder biologisch standpunt, waarbij enkele fundamentele begrippen zoals celstructuur, celbiologie, eiwitsynthese, genoomreplicatie, genexpressie en genregulatie aan bod komen. En hiermee zitten we bij de definitie en het ontstaan van leven en begrippen zoals zelfopbouw en zelforganisatie…

Dr. Daniel Dielen was als arts en specialist-cardioloog werkzaam in de GZA-ziekenhuizen. Sinds zijn oppensioenstelling in 2020 diepte hij zijn reeds lang bestaande interessegebieden sterrenkunde en algemene wetenschap verder uit en kregen ook de thema’s astrobiologie, het ontstaan van leven, cellulaire en moleculaire biologie en virologie zijn bijzondere aandacht.