≡ Menu

Forensische tandartsen: wie zijn ze, wat doen ze, en waarvoor?

21/10/2015

Forensische tandheelkunde is een tak van de medische wetenschap, die zich ten behoeve van het gerecht bezighoudt met het onderzoek, de interpretatie en de presentatie van een aantal observaties in verband met de mond en het gebit.

Forensische tandartsen worden ingeschakeld bij de identificatie van onbekenden, zowel levende als overleden mensen. Deze taak komt vaak prominent in het nieuws wanneer ze ingezet worden bij zware ongevallen, misdaden of massarampen, in samenwerking met het DVI- (Disaster Victim Identification)-team van de Federale Politie. De forensisch tandheelkundige is daarbij gespecialiseerd in een aantal niet voor de hand liggende analyses zoals leeftijdsestimatie, beetspooranalyse of DNA-profilering uit tandmateriaal. Hij is als dusdanig een ‘silent witness’. Andere technieken die aan bod komen, en die vaak nuttig zijn voor de archeologie, zijn cranio-faciale reconstructie en dentale antropologie.

Dr. Erwin Basecq kreeg zijn basisscholing tandheelkunde op de VUB en volgde bijscholingen en specialisaties in Nederland en Duitsland. Hij is stichtend lid van de Vlaamse Vereniging voor Tandheelkundige Experten, en was er tevens lange tijd voorzitter. Deze wetenschappelijke vereniging staat hoofdzakelijk in voor de bijscholing van de verzekerings-, gerechtelijke en forensische experten. Samen met zijn vriend E. De Valck gaf hij bijscholing in het Nascholingsinstituut van de tandartsen. Hij is gerechtelijk expert (PAO U-Gent), maar blijft in hart en nieren een tandarts en heeft zich toegelegd op het moeilijkere prothesewerk en chronische aangezichtspijn. Hij is full member van de EACD (European Academy of Craniomandibular Disorders).